Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Μιχάλης Ξανθάκης και Μάκης  Μινέτος για το θέμα υπερβόσκησης και καταστροφής του Αίνου

Μιχάλης Ξανθάκης και Μάκης  Μινέτος για το θέμα υπερβόσκησης και καταστροφής του Αίνου

Μιχάλης Ξανθάκης και Μάκης  Μινέτος για το θέμα υπερβόσκησης και καταστροφής του Αίνου post thumbnail image

Το θέμα της καταστροφής του Αίνου από την υπερβόσκηση, απασχόλησε την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Φιλοξενούμενοι ήταν ο υπεύθυνος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου Μιχάλης Ξανθάκης και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γεράσιμος Μινέτος.

Ο κος Ξανθάκης σχολιάζοντας την κατάσταση επισήμανε ότι προκειμένου να λυθεί το θέμα θα πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη πολιτική βούληση και από το Υπουργείο αλλά και από άλλους φορείς. «Εμείς από την πλευρά μας αν βρούμε κατσίκια, σημειώνουμε τα ενώτια τους αλλά δεν έχουν όλα. Πρέπει να υπάρξει λύση, σε συνεργασία και με τους κτηνοτρόφους» ανέφερε.

Ερωτώμενος για την περίφραξη στον εθνικό δρυμό, ο κος Ξανθάκης τόνισε ότι πριν από μερικά χρόνια και όταν ήταν έτοιμη η μελέτη για την περίφραξη, αυτή δεν χρηματοδοτήθηκε καθώς – όπως τους είχαν απαντήσει από το υπουργείο- δεν είναι περιβαλλοντικά ορθό να περιφραχθεί ένας εθνικός δρυμός. «Τώρα θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η  μελέτη για να μπορέσουμε τελικά να κάνουμε την περίφραξη» κατέληξε.

Στην προσπάθεια του ο υπεύθυνος να εξηγήσει ότι το θέμα είναι εξαιρετικά δύσκολο, ανέφερε ότι το δασαρχείο βοηθάει όσο μπορεί αλλά και ο ίδιος ο φορέας έχει κάνει ενέργειες για να υπάρξει ένα φυτώριο ελάτης στον Αίνο, μέσω leader, ώστε να διασωθεί το μαύρο έλατο το οποίο επίσης κινδυνεύει από την υπερβόσκηση. Ο κος Ξανθάκης πάντως υπερτόνισε, ότι το γεγονός ότι ο φορέας βρίσκεται «κάτω από την ομπρέλα» της Ζακύνθου, δεν βοηθάει.

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Γεράσιμος Μινέτος από την πλευρά του, αρχικά επισήμανε ότι ο Αίνος καταστρέφεται και κανείς δεν κάνει τίποτα. «Μας είχαν πει ότι θα βάλουν παγίδες για να πιάνουν τα ζώα. Οι παγίδες δεν κάνουν τίποτα» ανέφερε και υποστήριξε πως – δυστυχώς- ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι τα ζώα να πυροβολούνται.

«Πρέπει να υπάρξει ένα διάταγμα, ένας νόμος, μια απόφαση, κάτι που θα προειδοποιεί τους κτηνοτρόφους να μην αφήνουν τα  ζώα τους εντός του δρυμού, αλλιώς θα θανατώνονται.  Είναι πολύ σκληρό αλλά δεν γίνεται αλλιώς» ανέφερε ο κος Μινέτος, χωρίς να διαχωρίζει την θέση του από τους κτηνοτρόφους που μπορεί να τους φεύγουν τα ζώα και να πηγαίνουν εντός του δρυμού.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι τα τελευταία χρόνια έχει στείλει πολλές επιστολές προς κάθε αρμόδιο αλλά ουδέποτε εισέπραξε την οποιαδήποτε απάντηση.  

Related Post

Γιώργος Τσιλιμιδός: «Σε καραντίνα οι 2 υπάλληλοι και οι επαφές τους- Τεστ στον δήμο Παρασκευή και Δευτέρα»Γιώργος Τσιλιμιδός: «Σε καραντίνα οι 2 υπάλληλοι και οι επαφές τους- Τεστ στον δήμο Παρασκευή και Δευτέρα»

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιλιμιδός φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» δίνοντας την εικόνα που επικρατεί στις υπηρεσίες του Δήμου μετά τα δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν. «Είμαστε σε ανησυχία,

Γιώργος Κατσιβέλης: «Σήμερα, το αργότερο αύριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των καθαριστριών οι μισθοί»Γιώργος Κατσιβέλης: «Σήμερα, το αργότερο αύριο θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των καθαριστριών οι μισθοί»

Ο δήμαρχος Ληξουρίου και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Γιώργος Κατσιβέλης, φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», για να δώσει απαντήσεις σχετικά με το πολύ σοβαρό θέμα της

Έφη Γυπαράκη: «Ανοίγει ο δρόμος του μεταξιού και στο Ιόνιο»Έφη Γυπαράκη: «Ανοίγει ο δρόμος του μεταξιού και στο Ιόνιο»

Σε μια διαφορετικού περιεχομένου εκπομπή φιλοξενήθηκε η κα Έφη Γυπαράκη. Η γυναίκα που η συμβολή της, προκειμένου να γίνουν γυρίσματα μεγάλης κινεζικής παραγωγής στην Κεφαλονιά, ήταν καθοριστική. Στην Κεφαλονιά πραγματοποιήθηκαν