Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Αργοστολίου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ; Απαντήσεις Μινέτου

Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Αργοστολίου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ; Απαντήσεις Μινέτου

Πόσο έτοιμος είναι ο Δήμος Αργοστολίου για την αντιμετώπιση πυρκαγιών ; Απαντήσεις Μινέτου post thumbnail image

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στην Κεφαλονιά Διονύσης Μινέτος, φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5  και μίλησε για την ετοιμότητα, στην οποία βρίσκεται ο Δήμος σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και για το αν έχουν γίνει όλα τα απαιτούμενα προκειμένου να αποφευχθεί μια φωτιά.

Ετοιμότητα Δήμου Αργοστολίου

 

«Η χώρα περνάει μια πολύ δύσκολη περίοδο. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα φαινόμενα των πυρκαγιών. Εμείς από την πλευρά μας, έχουμε προσπαθήσει να είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας και έχουμε κάνει την συνήθη προετοιμασία, πριν την αντιπυρική περίοδο, δηλαδή το κόψιμο και το καθάρισμα των χόρτων, το καθάρισμα και την διόρθωση των βλαβών του αγροτικού δικτύου. Τα κεφάλαια βέβαια που διαθέτει το κράτος προς τον Δήμο για όλα αυτά είναι 86χιλ. ευρώ για όλο τον Δήμο, δηλαδή από τα Ζόλα μέχρι και τον Πόρο και δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα. Ο Δήμος όμως έχει τα μηχανήματά του και κάνει ότι μπορεί με τα δικά του μέσα. Έχουμε τα φορτηγά μας και τα μηχανήματα έργου, τα οποία και έχουμε χρησιμοποιήσει από τον Μάϊο, σε πολλά σημεία. Ήδη από πέρυσι λειτουργεί στο Μαρκόπουλο πυροσβεστικό κλιμάκιο μόνιμο και τους στηρίζουμε όπως μπορούμε».

Αντιπυρικές ζώνες και κρουνοί

«Οι πυροσβεστικοί κρουνοί λειτουργούν κανονικά. Η ΔΕΥΑΚ  έχει δώσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία μια λίστα με συντεταγμένες κρουνών σε λειτουργία και πρόσφατα δώσαμε στην Πυροσβεστική εξαρτήματα  (κουμπώματα) που πρέπει ώστε όποιο όχημα και αν χρησιμοποιεί η πυροσβεστική να μπορεί να πάρει νερό».

«Υπάρχει και το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ όπου γενικός διευθυντής είναι ο διευθυντής της πυροσβεστικής. Εμείς ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τις οδηγίες του διοικητή, για το τι πρέπει να κάνουμε, με τοποθέτηση νέων κρουνών και καθαρισμό αγροτικού δικτύου, ούτως ώστε να είμαστε από τον Μάϊο έτοιμοι. Η αντιπυρική του Αίνου είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου».

Συνεργασία με Δασαρχείο για πεσμένα δέντρα

«Το ζήτημα που προέκυψε με τα πεσμένα δέντρα μετά τον ΙΑΝΟ, έχει απασχολήσει πάρα πολύ τον Δήμο αλλά και τις κουβέντες που έχουν γίνει στα διάφορα όργανα (τα συντονιστικά για τις φωτιές, την Περιφέρεια κλπ), αλλά και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με την Πυροσβεστική και του υπόλοιπους φορείς. Σαν Δήμος μετά τον ΙΑΝΟ, ρίξαμε βάρος στην περιοχή μας και καθαρίσαμε καταρχάς το Άλσος του Κουτάβου και ένα τμήμα στις Καταβόθρες».

«Υπήρξαν διάφορες απόψεις. Τότε ο κόσμος έπαιρνε τα δέντρα, τα έκοβε για να έχει ξύλα για τον Χειμώνα. Εμείς είχαμε πει ότι ο κόσμος θα πρέπει να μείνει ελεύθερος και να παίρνει ξύλα, γιατί θα έχουμε πρόβλημα την αντιπυρική περίοδο. Υπήρξαν πολλοί που το έκαναν. Τότε υπήρξαν και άλλες απόψεις, όπως αυτή του κου Κουρή, ο οποίος είπε να μην παίρνει ο κόσμος τα δέντρα, διότι ο ίδιος θα πήγαινε στα Ιωάννινα και θα έφερνε ειδικά συνεργία  και ειδικούς ξυλοκόπους  και θα φτιάξει κλαδοπλέγματα  και κορμοδέματα, τα οποία θα ανέβαζε στον Αίνο για την αντιπυρική περίοδο. Διαφωνήσαμε, καθώς θεωρήσαμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Πρέπει να είμαστε σοβαροί σε αυτό το νησί. Οι εξαγγελίες μας έχουν συνέπειες. Μπορούν μεσοπρόθεσμα να δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις. Γιατί δηλαδή έπρεπε να σταματήσουμε τον κόσμο από το να πάρει τα δέντρα; Όποιοι είχαν αυτές τις προτάσεις, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Οι μέρες είναι κρίσιμες και χρειάζεται σοβαρότητα».

«Ο Δήμος όλο το Σαββατοκύριακό και τις επόμενες μέρες έχει 4 πυροσβεστικά οχήματα στον δρόμο και το ένα μας το ζήτησε η Πυροσβεστική και το δώσαμε. Οι εθελοντική ομάδα του Δήμου, κάνει βάρδιες και περιπολίες και είναι στα σημεία που τους έχουν υποδείξει από την Πυροσβεστική. Δεν τα λέω για να μας πουν μπράβο, αλλά  το λέω γιατί όλα αυτά κοστίζουν στον Δήμο. Αλλά πρέπει να προφυλαχτούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους σε πιθανή πυρκαγιά».

«Τα μέτρα που έχουν παρθεί για αυτές τις μέρες είναι δρακόντεια. Αυτές οι μέρες είναι κρίσιμες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα,  είναι περιπολίες για προφύλαξη συγκεκριμένων επικίνδυνων  σημείων, έχουμε ειδοποιήσει και τους Προέδρους των κοινοτήτων οι οποίοι κάνουν και οι ίδιοι περιπολίες. Αναφορικά με τις ευθύνες του Δασαρχείου, δεν είναι ώρα να τις αναλύσουμε. Τα είπαμε τον Μάϊο και θα τα πούμε με το τέλος τις αντιπυρικής περιόδου. Είναι ώρα να συνεργαστούμε για το καλύτερο. Πάντως όλες οι υπηρεσίες είναι ενημερωμένες για διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν, όπως μια διακοπή ρεύματος και διακοπή της υδροδότησης. Και για τα επόμενα χρόνια έχουμε παραγγείλει γεννήτριες».

Συνεργασία με εθελοντικές ομάδες

«Και οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, όπως και εμείς, είμαστε υπό των οδηγιών  και των διαταγών της Πυροσβεστικής. Βοηθάμε τις ομάδες και προσπαθούμε να ικανοποιούμε τα αιτήματα τους, ώστε να μπορούν απερίσπαστα να προσφέρουν. Στο Μαρκόπουλο, η ομάδα πυροπροστασίας στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου. Έχουμε αυξήσει το ποσό της επιχορήγησης και σε ότι μπορούμε, συνδράμουμε, γιατί θεωρούμε ότι το έργο τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

«Έχουμε μπροστά μας δύο μήνες δύσκολους και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι δύσκολες καταστάσεις θέλουν ψυχραιμία και ετοιμότητα. Καλώ τους δημότες να έχουν ανοιχτά τα μάτια τους και τα αυτιά τους και αν αντιληφθούν το ξεκίνημα μιας πυρκαγιάς ή κάποια ύποπτη κίνηση να καλέσουν αμέσως την Πυροσβεστική στο 199, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα».

 

Related Post

Μήνα Γαβριελάτου: Ο δήμος ενώ μπορούσε δεν διεκδίκησε χρήματα, για έργα ζωτικής σημασίαςΜήνα Γαβριελάτου: Ο δήμος ενώ μπορούσε δεν διεκδίκησε χρήματα, για έργα ζωτικής σημασίας

Μια γυναίκα με εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση (τέως αντινομάρχης), φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», αυτή την φορά ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του Θεόφιλου Μιχαλάτου,

Νίκος Χαραλάμπους: «Μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο στην Κεφαλονιά»Νίκος Χαραλάμπους: «Μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο στην Κεφαλονιά»

Νίκος Χαραλάμπους: «Μέχρι το τέλος του 2020 θα είναι έτοιμο το υδατοδρόμιο στην Κεφαλονιά» Ο πρόεδρος της εταιρείας Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα»,

Σαμούρης

Σαμούρης σε καταστηματάρχες : Ζητώ συνεργασία και ευαισθητοποίησηΣαμούρης σε καταστηματάρχες : Ζητώ συνεργασία και ευαισθητοποίηση

Στον ραδιοφωνικό σταθμό cosmos 96,5 και στην εκπομπή του Δημήτρη Αλοίζου, φιλοξενήθηκε χθες Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας Αργοστολίου Σπύρος Σαμούρης. Στην συνέντευξη που παραχώρησε μίλησε για τα θέματα