Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες

Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες

Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες post thumbnail image

Στον COSMOS 96,5 μίλησαν  ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού ΡΟΜΠΟΛΑΣ Κώστας Μπαζίγος και ο οινονοπαραγωγός και ιδιοκτήτης των κρασιών Gentilini Πέτρος Μαρκαντωνάτος αναφορικά με την καταστροφή που υπέστησαν οι αμπελώνες μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.

Φανερά απογοητευμένοι και οι δύο ανέφεραν ότι μετράνε τις πληγές τους και επισήμαναν ότι στα τόσα χρόνια που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια δεν έχουν ζήσει κάτι αντίστοιχο (εννοώντας την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης).

Κωνσταντίνος  Μπαζίγος (Ρομπόλα)

«Τα αμπέλια είναι “εργοστάσιο χωρίς στέγη”» ανέφερε ο κος Μπαζίγος θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι δυστυχώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Εξήγησε δε, ότι σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ναι μεν έχουν ασφαλίσει τους αμπελώνες τους, δεν μπορεί να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο δε.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κατανοήσουμε την καταστροφή. Κατά Μ.Ο. έχει καταστραφεί το 60- 70% των αμπελώνων. Τις επόμενες μέρες θα φανεί η καταστροφή» επισήμανε ο κος Μπαζίγος και τόνισε ότι θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια  καθώς 300 οικογένειες δουλεύουν στον συνεταιρισμό και τώρα χάνουν το εισόδημα τους.

Οι κύριοι Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος τόνισαν ότι θα έρθουν σε επαφή με τους φορείς από τους οποίους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις όπως ο ΕΛΓΑ, η περιφέρεια. Ο κος Μπαζίγος ζήτησε επίσης την στήριξη των τοπικών οινοποιών καθώς αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να είναι δύσκολα.

Πέτρος Μαρκαντωνάτος(Gentillini)

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και όχι να καθόμαστε να κλαίμε την μοίρα μας» υποστήριξε ο κος Μαρκαντωνάτος, καθώς όπως εξήγησε και ο ίδιος αλλά και άλλοι οινοπαραγωγοί είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους όσοι είχαν κάνει παραγγελίες, αφού δεν υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Για τα επόμενα, σχεδόν 2 χρόνια θα είμαστε εκτεθειμένοι» σημείωσε.

Ο κος Μαρκαντωνάτος εξήγησε ότι το χαλάζι κατέστρεψε τις βέργες των αμπελιών και πρέπει να βρεθούν νέες για να δώσουν βλαστούς τον επόμενο χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα που έμειναν θέλουν πολύ και ιδιαίτερη φροντίδα.  «Χάνουμε την χρονιά. Έχουμε δαπανήσει χρήματα και εκεί που πάμε να “ρεφάρουμε” δυστυχώς πάμε πίσω» επισήμανε.

Αναφορά έγινε και στην προστασία που θα μπορούσαν να έχουν οι αμπελώνες και τόνισε ότι: «Υπάρχουν αντιχαλαζιακά συστήματα , αλλά είναι δαπανηρά και δύσκολα. Έχουμε κάνει ενέργειες για να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας αλλά, είμαστε εντεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα».

Related Post

Διονύσης Αραβαντινός: Το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει εικόνα πλήρους αποσύνθεσηςΔιονύσης Αραβαντινός: Το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάζει εικόνα πλήρους αποσύνθεσης

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε η εκπομπή “Στα Υπόγεια είναι η θέα”, με τον δημοτικό σύμβουλο της “Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς” Διονύση Αραβαντινό.

Πρόεδρος Φάρσων: Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην πυροπροστασία – Συγχαρητήρια στο Δήμο. Έχει ανέβει επίπεδο η καθαριότηταΠρόεδρος Φάρσων: Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην πυροπροστασία – Συγχαρητήρια στο Δήμο. Έχει ανέβει επίπεδο η καθαριότητα

Ο Πρόεδρος των Φάρσων Σπύρος Βουτσινάς φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και μίλησε για την σύσταση της ομάδας πυροπροστασίας στο χωριό του. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές, γιατί χωρίς αυτούς

Διονύσης Στανίτσας: Το συνέδριο και η επένδυση θα βοηθήσουν την Ιθάκη και θα της δώσουν ώθησηΔιονύσης Στανίτσας: Το συνέδριο και η επένδυση θα βοηθήσουν την Ιθάκη και θα της δώσουν ώθηση

Με αφορμή το Συνέδριο Μικρών Νησιών που διοργανώνεται στην Ιθάκη, η εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», επικοινώνησε με τον δήμαρχο του νησιού Διονύση Στανίτσα για να μάθει περισσότερα σχετικά