Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες

Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες

Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος για τις μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες post thumbnail image

Στον COSMOS 96,5 μίλησαν  ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού ΡΟΜΠΟΛΑΣ Κώστας Μπαζίγος και ο οινονοπαραγωγός και ιδιοκτήτης των κρασιών Gentilini Πέτρος Μαρκαντωνάτος αναφορικά με την καταστροφή που υπέστησαν οι αμπελώνες μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.

Φανερά απογοητευμένοι και οι δύο ανέφεραν ότι μετράνε τις πληγές τους και επισήμαναν ότι στα τόσα χρόνια που ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια δεν έχουν ζήσει κάτι αντίστοιχο (εννοώντας την σφοδρότητα της χαλαζόπτωσης).

Κωνσταντίνος  Μπαζίγος (Ρομπόλα)

«Τα αμπέλια είναι “εργοστάσιο χωρίς στέγη”» ανέφερε ο κος Μπαζίγος θέλοντας να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι δυστυχώς είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Εξήγησε δε, ότι σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ναι μεν έχουν ασφαλίσει τους αμπελώνες τους, δεν μπορεί να αποζημιωθεί το φυτικό κεφάλαιο δε.

«Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κατανοήσουμε την καταστροφή. Κατά Μ.Ο. έχει καταστραφεί το 60- 70% των αμπελώνων. Τις επόμενες μέρες θα φανεί η καταστροφή» επισήμανε ο κος Μπαζίγος και τόνισε ότι θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια  καθώς 300 οικογένειες δουλεύουν στον συνεταιρισμό και τώρα χάνουν το εισόδημα τους.

Οι κύριοι Μπαζίγος και Μαρκαντωνάτος τόνισαν ότι θα έρθουν σε επαφή με τους φορείς από τους οποίους θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις όπως ο ΕΛΓΑ, η περιφέρεια. Ο κος Μπαζίγος ζήτησε επίσης την στήριξη των τοπικών οινοποιών καθώς αναμένεται τα επόμενα δύο χρόνια να είναι δύσκολα.

Πέτρος Μαρκαντωνάτος(Gentillini)

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και όχι να καθόμαστε να κλαίμε την μοίρα μας» υποστήριξε ο κος Μαρκαντωνάτος, καθώς όπως εξήγησε και ο ίδιος αλλά και άλλοι οινοπαραγωγοί είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε όλους όσοι είχαν κάνει παραγγελίες, αφού δεν υπάρχουν αποθέματα για να καλυφθούν οι ανάγκες. «Για τα επόμενα, σχεδόν 2 χρόνια θα είμαστε εκτεθειμένοι» σημείωσε.

Ο κος Μαρκαντωνάτος εξήγησε ότι το χαλάζι κατέστρεψε τις βέργες των αμπελιών και πρέπει να βρεθούν νέες για να δώσουν βλαστούς τον επόμενο χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα που έμειναν θέλουν πολύ και ιδιαίτερη φροντίδα.  «Χάνουμε την χρονιά. Έχουμε δαπανήσει χρήματα και εκεί που πάμε να “ρεφάρουμε” δυστυχώς πάμε πίσω» επισήμανε.

Αναφορά έγινε και στην προστασία που θα μπορούσαν να έχουν οι αμπελώνες και τόνισε ότι: «Υπάρχουν αντιχαλαζιακά συστήματα , αλλά είναι δαπανηρά και δύσκολα. Έχουμε κάνει ενέργειες για να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας αλλά, είμαστε εντεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα».

Related Post

Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Μελέτες 30 εκατομμυρίων ευρώ- Μέχρι Μάρτιο θα εντάξουμε και το μουσείο Γεράσιμος Σκλάβος»Θεόφιλος Μιχαλάτος: «Μελέτες 30 εκατομμυρίων ευρώ- Μέχρι Μάρτιο θα εντάξουμε και το μουσείο Γεράσιμος Σκλάβος»

Για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου, που ψηφίστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο της χρονιάς, μίλησε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος. Αφού επισήμανε

Γεράσιμος Τιμοθεάτος: «Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά – Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι»Γεράσιμος Τιμοθεάτος: «Ο τουρισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά – Θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», για να δώσει μια πρώτη εικόνα για το πώς θα κινηθεί φέτος