Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα»

Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα»

Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας  για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα» post thumbnail image

Στον Cosmos 96,5 φιλοξενήθηκε η καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη  (από το “εργαστήριο προσαρμοσμένης άθλησης/ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ) και μίλησε για  το ΚΩΔΙΚ-ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΊΑ “COLORADDτο οποίο θα εφαρμοστεί στον Μύρτο.

«Αυτή η πρωτοβουλία που πήραμε αφορά την συμπεριληπτικότητα. Συμπεριλαμβάνουμε όλους τους ανθρώπους, όλους τους πολίτες σε όλες τις δράσεις και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αχρωματοψία» ανέφερε η κα Κουτσούκη δίνοντας μια πρώτη εξήγηση για την εφαρμογή του κωδικ – αλφαβήτου. Τόνισε ότι στην παραλία του Μύρτου το συγκεκριμένο αλφάβητο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς τα άτομα με αχρωματοψία θα είναι σε θέση να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν  μια κόκκινη σημαία που σηματοδοτεί κίνδυνο.

«Στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, για να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε δράσεις, είναι και αυτό» σημείωσε η καθηγήτρια επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρώτοι το εφηύραν και το εφάρμοσαν οι Πορτογάλοι. Η κα Κουτσούκη περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο με αχρωματοψία μπορεί να καταλάβει το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου ή ενός φαναριού ή στην προκειμένη περίπτωση τα σημεία στα οποία θα εφαρμόζεται ο κώδικας στον Μύρτο: «Είναι μικρά σηματάκια πάνω στα αντικείμενα τα οποία διαβάζει το άτομο και μπορεί να καταλάβει το χρώμα».

Πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από αχρωματοψία έδωσε η καλεσμένη, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι πολλά τα άτομα που πάσχουν  και η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη. Επίσης, η κα Κουτσούκη σημείωσε ότι το κωδικ- αλφάβητο είναι πολύ εύκολο στην ανάγνωσή του και ένα άτομο με αχρωματοψία το διακρίνει και το διαβάζει πολύ εύκολα. «Μπορεί μάλιστα να το συναντήσει κάποιος σε διάφορα σημεία, όπως το μετρό, τα νοσοκομεία, σε πάρκινγκ. Είναι ευλογία ότι ο Δήμος Σάμης αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει» υποστήριξε.

Επιπρόσθετα στοιχεία δόθηκαν για την αχρωματοψία. Η κα Κουτσούκη υπογράμμισε ότι η αχρωματοψία είναι μια εκ γενετής πάθηση. Υπάρχει αντίληψη χρωμάτων αλλά δεν αντιλαμβάνεται τα χρώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Σχολίασε παράλληλα και τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν ότι η αχρωματοψία εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες, απ’ ότι σε γυναίκες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση γι΄αυτό.

 

Related Post

Στάθης Τσελέντης: «Έχουμε υποσχέσεις και όχι χρονοδιαγράμματα»  Στάθης Τσελέντης: «Έχουμε υποσχέσεις και όχι χρονοδιαγράμματα»  

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ερίσου Στάθης Τσελέντης  μίλησε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί  στο –κατά του καλοκαιρινούς μήνες, ασφυκτικά γεμάτο- Φισκάρδο.

Διονύσης Στανίτσας: «Μεγάλο πρόβλημα η ασάφεια με τα Λιμενικά Ταμεία»Διονύσης Στανίτσας: «Μεγάλο πρόβλημα η ασάφεια με τα Λιμενικά Ταμεία»

Ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θεά» και στον Δημήτρη Αλοΐζο  προκειμένου να δώσει μια ενημέρωση σχετικά με το νησί και τα όσα συμβαίνουν

Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Προχειρότητα στο θέμα της υγείας- Πρέπει να υπάρξουν βοηθήματα για όλους»Θεόδωρος Γαλιατσάτος: «Προχειρότητα στο θέμα της υγείας- Πρέπει να υπάρξουν βοηθήματα για όλους»

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» φιλοξενήθηκε ο τέως περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, με δύο πολύ σοβαρά θέματα να αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Ο κος Γαλιατσάτος αναφέρθηκε πρωτίστως