Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα»

Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα»

Δήμητρα Κουτσούκη: «Η πρωτοβουλία μας  για το COLORADD αφορά την συμπεριληπτικότητα» post thumbnail image

Στον Cosmos 96,5 φιλοξενήθηκε η καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη  (από το “εργαστήριο προσαρμοσμένης άθλησης/ΣΕΦΑΑ/ΕΚΠΑ) και μίλησε για  το ΚΩΔΙΚ-ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΑΧΡΩΜΑΤΟΨΊΑ “COLORADDτο οποίο θα εφαρμοστεί στον Μύρτο.

«Αυτή η πρωτοβουλία που πήραμε αφορά την συμπεριληπτικότητα. Συμπεριλαμβάνουμε όλους τους ανθρώπους, όλους τους πολίτες σε όλες τις δράσεις και σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και απευθυνόμαστε σε όλους τους ανθρώπους που έχουν αχρωματοψία» ανέφερε η κα Κουτσούκη δίνοντας μια πρώτη εξήγηση για την εφαρμογή του κωδικ – αλφαβήτου. Τόνισε ότι στην παραλία του Μύρτου το συγκεκριμένο αλφάβητο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς τα άτομα με αχρωματοψία θα είναι σε θέση να ξεχωρίσουν και να καταλάβουν  μια κόκκινη σημαία που σηματοδοτεί κίνδυνο.

«Στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε, για να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους σε δράσεις, είναι και αυτό» σημείωσε η καθηγήτρια επισημαίνοντας ωστόσο ότι πρώτοι το εφηύραν και το εφάρμοσαν οι Πορτογάλοι. Η κα Κουτσούκη περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο με αχρωματοψία μπορεί να καταλάβει το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου ή ενός φαναριού ή στην προκειμένη περίπτωση τα σημεία στα οποία θα εφαρμόζεται ο κώδικας στον Μύρτο: «Είναι μικρά σηματάκια πάνω στα αντικείμενα τα οποία διαβάζει το άτομο και μπορεί να καταλάβει το χρώμα».

Πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από αχρωματοψία έδωσε η καλεσμένη, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα είναι πολλά τα άτομα που πάσχουν  και η καθημερινότητά τους είναι δύσκολη. Επίσης, η κα Κουτσούκη σημείωσε ότι το κωδικ- αλφάβητο είναι πολύ εύκολο στην ανάγνωσή του και ένα άτομο με αχρωματοψία το διακρίνει και το διαβάζει πολύ εύκολα. «Μπορεί μάλιστα να το συναντήσει κάποιος σε διάφορα σημεία, όπως το μετρό, τα νοσοκομεία, σε πάρκινγκ. Είναι ευλογία ότι ο Δήμος Σάμης αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει» υποστήριξε.

Επιπρόσθετα στοιχεία δόθηκαν για την αχρωματοψία. Η κα Κουτσούκη υπογράμμισε ότι η αχρωματοψία είναι μια εκ γενετής πάθηση. Υπάρχει αντίληψη χρωμάτων αλλά δεν αντιλαμβάνεται τα χρώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Σχολίασε παράλληλα και τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρουν ότι η αχρωματοψία εμφανίζεται πιο συχνά σε άντρες, απ’ ότι σε γυναίκες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση γι΄αυτό.

 

Related Post

Γιάγκος Μεταξάς:  «Έλληνα μην πετάξεις την ψήφο σου»Γιάγκος Μεταξάς:  «Έλληνα μην πετάξεις την ψήφο σου»

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», φιλοξενήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής με την «Ελλήνων Συνέλευσις», Γιάννης- Κώστας (Γιάγκος) Μεταξάς, προκειμένου να εκθέσει τους λόγους που ο πολιτικός φορέας, κατέρχεται στις

Συμβουλές για σωστή ανακύκλωση από τον πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ Αργύρη ΓαβριελάτοΣυμβουλές για σωστή ανακύκλωση από τον πρόεδρο της ΕΔΑΚΙ Αργύρη Γαβριελάτο

Ο πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ Αργύρης Γαβριελάτος  φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5  και μίλησε για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση δίνοντας τις κατάλληλες πληροφορίες. «Οι επισημάνσεις που θέλουμε να

Ρόδη Κράτσα: «115 εκ. ευρώ στην Κεφαλονιά για έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης»Ρόδη Κράτσα: «115 εκ. ευρώ στην Κεφαλονιά για έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης»

H περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα φιλοξενήθηκε «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» στα πλαίσια της επικοινωνίας της εκπομπής, με αιρετούς για τις πρωτοχρονιάτικες ευχές τους. Η κα Κράτσα ανέφερε ότι μόλις σήμερα