Cosmos Fm 96,5 Cosmos Frontpage,Συνεντεύξεις Σοβαρές αιχμές Τσελέντη για την συνεργασία του Δήμου Ληξουρίου με το ΕΚΠΑ

Σοβαρές αιχμές Τσελέντη για την συνεργασία του Δήμου Ληξουρίου με το ΕΚΠΑ

Σοβαρές αιχμές Τσελέντη για την συνεργασία του Δήμου Ληξουρίου με το ΕΚΠΑ post thumbnail image

Την δική του άποψη σε σχέση με την ανοιχτή διαφωνία του με το Δήμο Ληξουρίου εξέφρασε ο Κεφαλονίτης σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης φιλοξενούμενος στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» του COSMOS 96,5 αρχικά υπογράμμισε το έργο του για την ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας στην Κεφαλονιά, χωρίς να έχει κανένα οικονομικό όφελος.

Έφερε το παράδειγμα της εγκατάστασης 30 σεισμογράφων στην ευρύτερη περιοχή της Παλικής για την παρακολούθηση του σεισμικού φαινομένου του 2014 και παράλληλα άφησε  υπαινιγμούς για το ρόλο κάποιων από τα μέλη της ομάδας του ΕΚΠΑ με την οποία θα συνεργαστεί ο Δήμος Ληξουρίου.

«Κάποιοι κύριοι οι οποίοι είναι ανακατεμένοι σε αυτή την πρόταση, γύρναγαν στην περιοχή του Ληξουρίου δίνοντας κάρτες των τεχνικών τους γραφείων» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε την πρόταση του ΕΚΠΑ «Φρου – φρου και αρώματα» και έδειξε την ενόχληση του για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «έχει ματώσει για το νησί».

Υποστήριξε δε ότι η πρόταση αυτή είναι «μόνο για να φαγωθούν λεφτά» και κάλεσε το Δήμο να πάρει την πάρει πίσω.

Βέλη για.. Κατσιβέλη

Ο Άκης Τσέλεντης κατηγόρησε το Δήμαρχο Ληξουρίου ότι πήγε να περάσει την έγκριση της πρότασης στο ντούκου. «Αντί να τη φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο, την έφερε στην οικονομική επιτροπή όπου έχει την πλειοψηφία» τόνισε και πρόσθεσε «Δεν μιλάμε για λουλουδάκια και ζαρντινιέρες, αλλά για την ασφάλεια του κόσμου, τη σεισμική θωράκιση του Ληξουρίου και ανθρώπινες ζωές»

Παράλληλα κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι τον αγνοούσε επανειλημμένα  όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του.

«Θα παρακολουθώ έως το τελευταίο ευρώ που ξοδεύεται τα χρήματα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο Δήμαρχος είναι έκθετος στους ψηφοφόρους του και υποστήριξε σκωπτικά  : “αρχην ανδρα δεικνυσι”.

Έρευνες υδρογονανθράκων & σεισμοί

Σχολιάζοντας το τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο επισήμανε τη διαφωνία του , υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επειδή τα συμφέροντα είναι τεράστια και δεν είναι εφικτό να μην προχωρήσουν, τουλάχιστον να γίνουν σε θέσεις χωρίς να υπάρχει κίνδυνος με τα σεισμικά ρήγματα της περιοχής.

«Μια γεώτρηση δεν κάνει σεισμούς , αλλά αν είναι κοντά σε ένα ενεργό ρήγμα μπορεί να έχουμε προβλήματα διαρροής πετρελαίου» τόνισε ο καθηγητής.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι ήρθε σε επαφή με τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» δημιουργώντας ένα ερευνητικό πρόγραμμα με 35 σταθμούς οι οποίοι καταγράφουν την μικροσεισμικότητα της περιοχής.

Επιπρόσθετα θύμισε τη λειτουργία δικτύου με 12 σεισμογράφους στη Γεωργική Σχολή για την παρακολούθηση πολύ μικρών σεισμών σε μεγάλες αποστάσεις.

Δημιουργία ερευνητικού κέντρου

Ο Άκης Τσελέντης τόνισε ότι υπήρχε πρόθεση από τον σημερινό Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη δημιουργία ερευνητικών κέντρων σε κάθε μεγάλη Περιφέρεια, με τα Επτάνησα να προτείνεται η δημιουργία σεισμικού κέντρου ερευνών με έδρα την Κεφαλονιά.

«Εκεί δυστυχώς, ο Βουλευτής Ζακύνθου προσπάθησε να πάρει αυτό το κέντρο στη Ζάκυνθο. Εγώ το έμαθα, μίλησα αρκετές φορές και με τον κ. Χουλιάρα και τελικά το κέντρο αυτό θα δημιουργηθεί στο Ληξούρι.

Ο κος Τσελέντης κλήθηκε να απαντήσει και στο ερώτημα, πόσο έτοιμη είναι η Κεφαλονιά να αντιμετωπίσει έναν μεγάλο σεισμό. Ο καθηγητής ξεκαθάρισε  πως στο βόρειο κομμάτι υπάρχουν κτίρια τα οποία δεν  έχουν δεχτεί μεγάλο σεισμικό φορτίο και μπορεί να μην αντέξουν την επιτάχυνση. Περιέγραψε και το ρήγμα της περιοχής, σημειώνοντας πως πριν από καιρό που έγινε σεισμό στην περιοχή, παρακολουθήθηκε από τον ίδιο και διαπίστωσε την εκτόνωση του φαινομένου. Αναφερόμενος τέλος, σε Αργοστόλι και Ληξούρι υποστήριξε ότι το Αργοστόλι δεν θα έχει πρόβλημα καθώς είναι πολύ καλά δομημένο και τηρείται η αντισεισμική θωράκιση. Για το Ληξούρι, είναι λίγο ανήσυχος  καθώς δεν έχουν γίνει όλα όσα θα έπρεπε στην περιοχή και μπορεί να υπάρξουν προβλήματα.

Related Post

Παναγής Δρακουλόγκωνας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο σεισμού- Συνιστώ ψυχραιμία στον κόσμοΠαναγής Δρακουλόγκωνας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο σεισμού- Συνιστώ ψυχραιμία στον κόσμο

Στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα», φιλοξενήθηκε ο α/περιφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας. Μετά από φήμες που ξέσπασαν σχετικά με μεγάλο επικείμενο σεισμό, με αφορμή μια συνάντηση της

Σταύρος Σπαθής:«Η ΔΕΥΑΚ θέλει νοικοκύρεμα – Το επιμελητήριο  έχει μεγαλώσει»Σταύρος Σπαθής:«Η ΔΕΥΑΚ θέλει νοικοκύρεμα – Το επιμελητήριο  έχει μεγαλώσει»

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου και της ΔΕΥΑΚ Σταύρος Σπαθής, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα». Η συζήτηση ξεκίνησε με την εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σχετικά με το

Διονύσης Αραβαντινός: Δεν υπάρχουν προβληματικές περιοχές, αλλά προβληματικές Δημοτικές ΑρχέςΔιονύσης Αραβαντινός: Δεν υπάρχουν προβληματικές περιοχές, αλλά προβληματικές Δημοτικές Αρχές

Ο Διονύσης Αραβαντινός μια μέρα μετά το θέμα των λαϊκών κατοικιών και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, θέλησε να παρέμβει και να πει την άποψή του για το θέμα.